Aiki Sports

Sporten met chronische pijn

Lichamelijke behandelingen en fysieke en mentale training op het gebied van chronische pijn.

sporten-met-chronische-pijn

Sporten met chronische pijn

Kamp jij al enige tijd met lichamelijke blessures, burn-outklachten of klachten gerelateerd aan overspanning? Heeft de medische wereld aangegeven dat je er ‘mee moet leren leven’? Dan is sporten met chronische pijn voor jou!

Bij het sporten met chronische pijn gaan we aan de slag met een op-maat-gemaakt trainings- en behandelplan. We starten met een intakegesprek. In dit gesprek gaan we samen kijken wat jouw startpunt is: welke klachten ervaar je, hoe is jouw mobiliteit en stabiliteit. In dit gesprek gaan we ook bepalen wat jouw doel is.

Aan de hand van jouw startpunt en jouw doel, gaan we met het behandelplan aan de gang. Een traject/cursus voor sporten met chronische pijn bestaat uit fysieke trainingen, lichamelijke behandelingen en mentale training.

Waarom mentale training?

Iedereen heeft met regelmaat te maken met tegenslagen en vormen van stress. Denk aan frustratie, jaloezie, boosheid, verdriet, verlies, enzovoorts, in de vorm van ontslag, terugslag, ruzie of een overlijden. Hoe we omgaan met deze gevoelens of situaties, is (mede) bepalend voor hoe we ons voelen. De manier waarop we ons gedragen ná de situatie, dus welke acties we nemen zijn (mede) bepalend voor het (behandel)resultaat wat we behalen.

Tegenslagen en stress kunnen spanning veroorzaken in ons lichaam. Spanning ontstaat door de manier waarop we reageren op heftige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij schrik of angst ontstaat spanning in het lichaam. Spanning is een belangrijke factor bij het ontstaan en de instandhouding van pijn.

Pijn zonder medische oorzaak bestaat vooral uit spanning. Hier gaat het met name om emoties die niet zijn gekend, niet zijn erkend en niet zijn uitgedrukt.

Een trauma, of het nu fysiek of emotioneel, groot of klein is, doet iets in je lichaam dat een enorme impact kan hebben op je gezondheid.

Als we in een bepaalde situatie terecht komen (emotioneel of fysiek), past ons lichaam zich daarop aan. Ons zenuwstelsel regelt dit instinctief en het gebeurt buiten ons bewustzijn om. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanmaken van speeksel als je lekker eten ziet, of als iemand vertelt over hoofdluis (zit je nu ook aan je hoofd te krabben?). Als het lichaam zich bedreigt voelt, reageert het op een krachtige manier: het spant zich aan, trekt zich terug, verstijft, zet zich schrap, bevriest, vouwt zich in of trekt zich samen.

Daarmee tracht het zich te behoeden voor het gevoel van ‘verscheurd te worden’. Die spanning neemt niet altijd automatisch weer af; zij blijft soms voortbestaan. Het voortbestaan van de spanning kan pijn laten ontstaan, pijn verergeren en de pijn in stand houden. De krachtige (re)actie van je lichaam kan een gewoonte worden die buiten je bewustzijn om steeds opnieuw gebeurt.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel van onbewuste emotie – angst – spanning (- emotie). Als we in deze vicieuze cirkel blijven, dan ontstaan chronische klachten. Niet alleen fysiek kun je zo in een verdedigingspatroon komen, ook geestelijk kan er een proces op gang komen van je afwenden van de emoties die je onbewust schrik aanjagen.

Tijdens de mentale training gaan we aan de gang met emoties, stress en spanning. We gaan kijken of jouw onderbewuste bepaalde klachten in stand houdt.

Heb je interesse in dit traject? Plan dan via de agenda een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan jouw gratis intakegesprek